Fin fart i familjeseglaren Campus 7.4

Premiär på kappsegling för Campus 7.4


Den nya Campus 7.4 har aldrig tidigare ställts mot andra båtar på kappseglingsbanan så vi har inte riktigt fått besked om hur farten står sig. På årets Tjörn Runt i vindbyar upp till 15 m/s blev det ett rejält test.

Fungerar fällkölen i hård konkurens?
Kan en båt optimerad för enkel hantering och maximal komfort i det lilla formatet hänga med rena kölbåtar och rena kappseglingsbåtar var frågan.
Har vi kompromissat för mycket för att få fram båtens unika egenskaper vid upptagning och trailertransporter? Duger en köl som försvinner helt in i båten på 30 sekunder för hård kryss och som saknar de nu populära T-kölarna? Detta är kölar som naturligtvis är ideala rent seglingsmässigt men som förstör möjligheterna att sjösätta och ta upp och transportera med vanlig trailer.
Genom att segla en ren standardbåt utrustad med spinnaker ville vi få svar på våra frågor.

SRS 1,138
Med ett SRS tal på 1,138 och vindar upp till 15 m/s fick Campus 7.4 bekänna färg på Tjörn Runt 2012. På årets segling gynnades de större båtarna som kunde sträcka upp söderut efter Tjörnlandet medans de mindre klasserna fick kryss hela vägen till Marstrandsfjorden. Med en konstant vind på 10 m/s och byar på 14 m/s under två timmars segling blev det tufft för många mindre båtar. Inga mindre båtar i de senare startgrupperna lyckades placera sig bra i totalen. Första mindre båt i totala resultatlistan var en Express på 43:e plats.Placering
En 21 plats i klassen med 45 båtar låter inte så märkvärdigt men tittar man närmare på båtarna i startgruppen ser man ganska snabbt att Campusen bevisat att hon är en riktigt bra seglare också under riktigt tuffa förhållanden på banan.

Före i klassen finns t ex. 6 st. IOD och en R 6:a, långsmala båtar som seglade under ideala förhållanden. Här finns 2 Starbåtar före men också 2 efter. Slagna är samtliga 7 st. Maxi Racer och 2 st. Banner 28:or. Av CB 66 Race som också startade i samma klass var 5 st. efter och 1 före i resultatlistan.

Seglade tider
Ser man till seglade tider seglade Campus 7.4 runt Tjörn på 5:09:22, bästa Maxi Racer på 5.14:11 och exempelvis Michael Collberg, en av Tjörn Runts framgångsrikaste seglare, i en Express på 4:43:57. ”Medel Expressen” 7:a i klassen seglade på 5:17:16.

Bra fart
Per Erik Johansson som seglade Campusen sa efter seglingen: ”Vi hade bra fart i båten, kryssade jämt med Starbåtarna med en fart runt 5,8 knop. De enda jämförbara båtar vi hade problem med på den hårda kryssen var de bästa Expresserna. På undanvinden med satt spinnaker tog vi in på dom igen. Kul segling men lite för mycket vind för att vi skulle kunna vara med i topp och slåss med de klassiska kryssbåtarna”.

Vad betyder då allt detta för dig som skall ut och semestersegla i en Campus 7.4? En välseglande båt skänker framförallt seglingsglädje åt den erfarne såväl som nybörjaren. Här finns även fördelar med ökad aktionsradie under semestern såväl som under dagsturen. Allt resulterar i ökat utbyte av ditt seglande.

Helt unik
Vi vågar nu med fog påstå att ingen annan båt har den unika kombinationen: Enkel hantering på trailer. Komfortabel bobåt för familjen. Seglingsegenskaper jämförbara med klart större båtar. Allt detta finner du i Campus 7.4 - en helt unik båt!