Ännu tuffare Tjörn RuntStor seger för Diva 35

Diva 35 segrade i ett riktigt getingbo, klass 3, med en marginal på över fyra minuter. Klassen består av båtar med ett SRS tal från 1,28 till 1,34 och här finns båtar som J 109, ett gäng First 35, X 35, T 34, HP 1030, Elan 350 samt nyblivna europamästarna i ORCi, båten Feelgood. Resultatlistan ger en tydlig bild av konkurrensen i klassen. Totalt kom Diva 35 sexa vilket får anses som väl godkänt. På totallistan sticker 1:an och 2:an i startgrupp 2 tillsammans med Divan ut som de enda båtarna med höga SRS-tal som placerat sig väl i årets Tjörn Runt. Noterbart är även att Divan hade elfte snabbaste tid av samtliga 410 deltagande båtar och var snabbare än många båtar i den större klassen.

Extra rolig är segern för Diva 35 eftersom båten seglades av en besättning som var till hälften från Estland och hälften från Sverige. Från Estland kom Fabolavarvets platschef Kalev Kaal som samlat ihop ett duktigt team med rorsman Eero Pank i spetsen. Till hjälp att hitta runt Tjörn hade båten ”mästerlotsen” och stjärnseglaren Bo Erlandsson. ”En härlig segling, båten gick fantastiskt fint på den hårda kryssen, otroligt driv och bra höjd. Några misstag retar mig när jag analyserar seglingen. Vi kunde ha tjänat flera minuter om allt flutit på” säger Bo. Så resonerar en vinnare.

Segern för Diva 35 visar att en båt med en inredning för maximal komfort och i klassiskt mahogny-utförande kan hävda sig väl mot racingbåtar med betydligt mer spartansk inredning.
Bernt Lindquist som ritat båten konstaterar; ”Målet med en Diva är alltid enkel hantering och bra fart i kombination med genomtänkta inredningar för bästa komfort ombord. En Diva skall vara en båt där en familj kan leva komfortabelt under semester, inte bara kunna användas på helgerna för racing. Därför är det extra roligt att båten presterar så bra även på kappsegling, även om de flesta av Diva-ägarna inte kappseglar aktivt.”
Båtens ägare Jan Hird hade veckan innan Tjörn Runt varit ute med båten på semester i tre veckor. Jan; ”Årets Tjörn Runt var en fantastisk segling. Underbart väder och bra vind. Vi hade förhållanden som passade båten med kryss och mycket vind och en otrolig taktiker/navigatör i Bo Erlandsson. Vi kanske skulle gjort ett par saker annorlunda om vi fick segla om racet men på det stora hela är jag mer än nöjd.”
Marcus Lindquist på Bavaria & Fabola, som var med ombord håller i stort med. ”Mycket nöjd med vägvalet men med några retliga tabbar i båthantering. Att få fnurr på fallen och få ta ned både fock och Code 0 i första sundet när vi som mest behöver det är ingen höjdare. Men det är ett resultat av en sent hopplockad besättning med två timmars gemensam träning. Men toppenkul var det. Trodde nog att SRS talet på 1.31 skulle vara tufft men det gick ju vägen” säger Marcus.

Strålande resultat för Bavaria på årets Tjörn Runt
Bavaria Cruiser 40 S blev sexa i den tuffa startgrupp 3 och Cruiser 32:an blev tvåa med klart bästa seglade tiden i startgrupp 6 med 39 båtar som genomförde seglingen.

Internationella besättningar
Hos Bavaria & Fabola har man tagit devisen idrott förenar på allvar. Även Bavaria Cruiser 40 S hade en minst sagt internationell besättning. Den bestod av tre tyskar, två amerikanare och fyra svenskar. Dock var det ett välmeriterat gäng. VD och designer på Farr Yacht Design Patrick Shaugnessy hade fått med sig gamle vapendragaren från många Whitbread och Volvo Ocean projekt, Mange Olsson. Han i sin tur tog med Hasse Bauer och Juppa Olsson som navigatör. Båten styrdes av Bavariavarvets utvecklingschef Daniel Kohl. Båten överraskade nog många med väldigt god kryssfart och bra höjdtagning. Med ett SRS-tal på 1,33 blev man sexa i startgrupp 3. Båten hade också tolfte bästa seglade tid totalt.

Efteråt handlade dock pratet från besättningen främst om den fantastiska seglingen med strålande sol och upp till 16 sek/m vind. Tyskar och Amerikanare var lyriska och hade aldrig tidigare sett så mycket sten i vattnet. På Farr Yacht Designs egen blogg kan man läsa mer om deras upplevelse av tävlingen.
Du når bloggen här; Farr Yacht Design

PJ Tannerfors på Bavaria & Fabola Henån seglade med stjärnorna och tyckte det var en häftig seglingsupplevelse. ”Mange Olsson är precis som man sett honom på TV. Sprudlande glad och hela tiden positivt pushade besättningen” berättar PJ och tillägger att alla var sams efter målgång.

På Bavaria Cruiser 32 bestod det internationella inslaget av den danske och på Tjörn boende segelmakaren Niels Flohr samt danske i Norge boende Niels Refsgaard. Styrde gjorde den inte helt okände svensken Thomas Oljelund.
Bavaria Cruiser 32 fortsätter att prestera gott på Tjörn Runt. Förra årets tredjeplats i klassen förbättrades till en andraplats. Detta trots ett höjt SRS-tal från 1,16 till 1,19.
Båten är en ren standardbåt med en fathead stor från Ullman Sails. Bavaria Cruiser 32 hade dessutom den klart bästa tiden och var först i mål i klassen. För båtar som är så familjeorienterade som Bavaria 32 är det en lysande tid.

Simon Eklund på Henånkontoret seglade på båten och grymtade lite om att ”Det är trist att bli tvåa när man har över tio minuter bättre seglad tid än den som vinner klassen. Hoppas nu att ”förståsigpåarna” tystnar när det gäller Bavarias seglingsegenskaper, resultaten talar ju ett tydligt språk” avslutar Simon.

Patrick Shaugnessy på Farr Yacht Design som ritar alla Bavaria kommenterade resultaten efteråt. ”Vi vill genom att kappsegla med våra nya modeller för Bavaria visa att det går att kombinera fantastisk komfort med bra prestanda. Bavarias modeller är ritade för att erbjuda trygga och roliga seglingsegenskaper för familjer. Men som vi visar på kappseglingar är det även snabba båtar.” Patrick menade också att Tjörn Runt var årets höjdpunkt för honom på sjön. Ett gott betyg åt Sveriges största kappsegling!